In onze praktijk kun je met of zonder verwijzing een echo van je kindje laten maken op ieder gewenst moment van je zwangerschap. De combinatie van verloskunde en echoscopie onder één dak is in het voordeel van elke zwangere. De communicatie is direct en de korte lijnen staan garant voor goede zorg. We maken gebruik van een geavanceerd echoapparaat, welke de mogelijkheid biedt diagnostische verloskundige echo’s te maken van hoge beeldkwaliteit.
Hoe werkt echoscopie ?
Bij echoscopie wordt gebruik gemaakt van een transducer (een zogenaamde echokop), die geluidsgolven uitzendt met een hogere frequentie dan het menselijk oor kan horen. Daarom wordt dit ‘ultra geluid’ genoemd. De geluidsgolven worden door de huid van de baby en door de inwendige organen weerkaatst. De terugkerende geluidsgolven (=echo) worden ontvangen en electronisch verwerkt tot een afbeelding. Deze afbeelding kan op de monitor worden bekeken. Een echo kan uitwendig via de buik of inwendig via de vagina worden gemaakt.
Wat houdt het onderzoek in ?
Echoscopisch onderzoek is niet pijnlijk, maar kan soms wat ongemakken geven. Voor een uitwendig onderzoek wordt een gel op de huid aangebracht, waardoor de “transducer” contact kan maken met de huid. Soms wordt er met de “transducer” enige druk op de buik uitgeoefend. Een vaginale echo wordt meestal uitgevoerd bij een zwangerschap van minder dan 9 weken, of indien de uitwendige echo rondom deze fase geen helder/scherp beeld laat zien. Voor het maken hiervan moet eerst uitgeplast worden. Ook dit onderzoek wordt meestal niet als pijnlijk ervaren. Je kunt meekijken op het beeldscherm en van de beelden krijg je een foto en tegen een vergoeding een dvd mee naar huis.
Wanneer wordt echoscopisch onderzoek toegepast ?
Eerste trimester (tot 13 weken):
- vaststellen of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt
- vaststellen of de zwangerschap al dan niet intact is
- kijken of er sprake is van een meerling
- bepalen van de zwangerschapsduur
- screening op het syndroom van Down (zie verder www.pns.nl)
Tweede / derde trimester:
- beoordelen van groei van het kind
- beoordelen van de ligging van het kind
- beoordelen placenta localisatie
Wat is het syndroom van Down?
Het syndroom van Down wordt veroorzaakt door een chromosoom-afwijking. Normaal heeft een mens 23 paren chromosomen, 46 in totaal. Mensen met Down syndroom hebben een extra chromosoom 21 en hebben dus totaal 47 chromosomen. Het syndroom van Down wordt ook wel trisomie 21 genoemd. Kinderen met het syndroom van Down hebben een verstandelijke handicap, en hebben relatief vaak hart- en nierziekten. Het syndroom van Down is niet te genezen. Hoe groot de kans is op het krijgen van een kindje met het downsyndroom en alle verdere informatie hierover kun je vinden op www.pns.nl
Wat is de nipt?
De NIPT staat voor niet-invasieve prenatale test. Dit is een bloedonderzoek. Voor het bloedonderzoek wordt bloed afgenomen uit de arm. Je loopt geen risico op een miskraam. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap. Zie verdere informatie www.pns.nl
Wat is de combinatietest?
Dit bestaat uit een bloedonderzoek bij de zwangere en een echo-onderzoek van het kind. Het onderzoek kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap worden gedaan. De combinatietest berekent hoe groot de kans is dat je kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Zie verdere informatie www.pns.nl
Voor beide testen geldt dat bij een verhoogde kans het een reden kan zijn voor verder onderzoek, waarmee dit wél met zekerheid kan worden vastgesteld.
De 20 wekenecho (structurele echoscopie)
Met de 20 wekenecho kun je laten onderzoeken of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft. De 20 wekenecho is geen pretecho, maar een medisch onderzoek. Het belangrijkste doel van de 20 wekenecho is te onderzoeken of je kind een open rug of open schedel heeft. Ook wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van je kind. Daarbij kunnen andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of je kindje groeit en of er voldoende vruchtwater is.
Je kiest zelf of je dit onderzoek wilt.
Voor verder onderzoek: www.pns.nl
Tarieven en betaling
Als je op verwijzing van de verloskundige komt valt het onderzoek veelal onder verzekerde zorg en wordt het door de zorgverzekeraar vergoed.