Acupunctuur

Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Je hele interne huishouding moet immers voor twee personen worden ingericht. Sommige vrouwen kunnen daardoor lichamelijk of geestelijk uit hun evenwicht raken. Mits uitgeoefend door een bevoegd en ervaren acupuncturist, is acupunctuur een volstrekt veilige manier om heerlijk te kunnen genieten van je zwangerschap.

Zo kun je last hebben van maagklachten en misselijkheid, die ook na de eerste drie maanden aanhoudt. Naarmate de baby zwaarder wordt, kunnen rugpijn en vermoeidheid optreden. De beweeglijkheid van de darmen vermindert om te voorkomen dat de baarmoeder zich gaat samentrekken. Dat is goed voor het kind maar niet zo prettig voor de moeder, want constipatie en aambeien kunnen hiervan al snel het gevolg zijn. Het zijn de bekende zwangerschapsklachten maar toch is het niet nodig om hiermee rond te blijven lopen.

Wij werken samen met Renee Baas, acupuncturiste en verpleegkundige. Gaandeweg kreeg ze belangstelling voor acupunctuur. Ze werd zelf verrast door de goede resultaten die ze in haar praktijk bereikte. Renee heeft in haar praktijk een schat aan ervaring opgedaan met het verhelpen van dergelijke klachten rondom zwangerschap en bevalling. Indien gewenst assisteert Renee ook tijdens de bevalling. Renee geeft gastcolleges aan de Academie voor Verloskunde in Amsterdam

Renee:

Ik behandel veel vrouwen met zwangerschapsklachten. Ik ben zelf moeder van drie kinderen en weet hoe ingrijpend het is om zwanger te zijn. Soms lijkt het alsof je lichaam een eigen leven leidt. Het is echt niet nodig om te blijven tobben met hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, zwangerschapsjeuk, enzovoort.

Veel medicijnen mogen tijdens de zwangerschap niet gebruikt worden. Misschien ben je net als veel andere zwangere vrouwen wel terughoudend met medicijngebruik. De klachten kunnen op een natuurlijke manier behandeld worden, zonder dat het kind gevaar loopt. Ook als je last hebt van angst- of paniekaanvallen en hoge bloeddruk. Tijdens de behandeling informeert Renee altijd de gynaecoloog of verloskundige:

Het is absoluut niet zo dat ik het werk van de verloskundige overneem, integendeel. De verloskundige of de gynaecoloog blijven de controle houden over het welzijn van moeder en kind. Wat ik doe is aanvullend. Acupunctuur tijdens de zwangerschap is een veilig hulpmiddel om ernstige klachten te verminderen, zodat de moeder én de partner kunnen genieten van een van de mooiste periodes in hun leven. En, hoe beter de moeder zich voelt, hoe beter dit is voor het kind.

Welke klachten komen voor behandeling in aanmerking

 • Rookstop
 • Misselijkheid
 • Maagklachten
 • Hoofdpijn
 • Rugpijn
 • Extreme vermoeidheid
 • Aambeien
 • Slaapproblemen
 • Zwangerschapsjeuk
 • Constipatie
 • Harde buik
 • Hoge bloeddruk
 • Angst, paniekaanvallen
 • Carpaaltunnel syndroom
 • Oedeem
 • Bekkeninstabiliteit

Baby laten draaien en voorbereiding op de bevalling

Rond het tijdstip van de bevalling kunnen er nieuwe problemen ontstaan. De baby ligt in een stuitligging of de bevalling laat te lang op zich wachten. In overleg met de verloskundige kan vanaf de 33e week zwangerschaps acupunctuur aangewend worden om de baby te laten draaien of na de 40e week om de bevalling op gang te brengen.

Vanaf de 36e week is het bovendien mogelijk met een algemene voorbereiding op de bevalling te beginnen. Vrouwen die de laatste 4 weken van de zwangerschap wekelijks zijn behandeld met acupunctuur, ervaren de bevalling vaak als rustiger, minder vermoeid en herstellen sneller.

Ontzwangeren

Negen maanden lang is er van alles aan de gang geweest in je lichaam. Hormonen raasden af en aan en alles stond in het teken van het nieuwe leven in je baarmoeder. Na de bevalling heeft je lijf de tijd nodig om weer in de oorspronkelijke staat terug te keren. Acupunctuur is een goede manier om de natuurlijke balans te herstellen en het lichaam te ondersteunen wanneer je borstvoeding wil geven. Vermoeidheid, haaruitval, rugpijn, moeilijk de plas op kunnen houden, hoofdpijn, geen zin om te vrijen, huilerig en vergeetachtigheid zijn vaak gehoorde ontzwangeren kwaaltjes. Ontzwangeren betekent niet alleen dat er lichamelijk van alles gebeurt; ook emotioneel moet je weer in evenwicht zien te komen.

Een goed begin is het halve werk

Borstvoeding kan veel plezier en voldoening geven, maar soms zal het wat moeite kosten. Acupunctuur en Chinese Kruiden kunnen bij een tekort of zelfs een teveel aan borstvoeding een verantwoorde en natuurlijke hulp bieden. Renee vertelt:

Als je naar een acupuncturist gaat, let er dan wel op dat deze is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals de NVA. Dan weet je dat je met een erkende acupuncturist te maken hebt, die een gedegen opleiding heeft gehad en vakbekwaam is. De beroepsvereniging houdt ook toezicht op een goede praktijkvoering.

Tarieven

Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden in toenemende mate het bezoek aan acupuncturisten. Je vindt in de aanvullende polis een gehele of gedeeltelijke vergoeding voor de gegeven acupunctuurbehandelingen door leden van de NVA.

Locatie

Renee kan je op de praktijk behandelen en eventueel ook bij je thuis komen.

Voor meer informatie kun je haar bellen of mailen:

Telefoon: 06-10661048

info@baasacupunctuur.nl