Zwangerschap

Elke zwangerschap is uniek is en daarom bieden wij een zorgpad op maat, dat zich volledig aanpast aan jouw behoeften en voorkeuren. Persoonlijke afstemming staat bij ons voorop! We hebben een flexibele tijdlijn opgesteld voor de zwangerschapscontroles. We zijn er om de frequentie van de controles af te stemmen op wat voor jou en je groeiende gezin het prettigst voelt en om voldoende ruimte te bieden voor al je vragen en wensen. Bij Geboortecentrum Medi-Mere kun je altijd rekenen op professionele hulp en persoonlijke aandacht.

Spreekuurlocaties

Zwangeren uit heel Almere kunnen zich bij ons aanmelden. Onze hoofdlocatie is gevestigd aan de Beneluxlaan 573 in Almere Poort, een centraal punt voor al onze diensten en faciliteiten. Maar we bieden ook echo’s in Stad en Buiten.


Samenwerking ziekenhuizen:
Wij werken direct samen met de volgende ziekenhuizen:

Almere: Flevo ziekenhuis
Amsterdam: BovenIJ ziekenhuis en het OLVG, Amsterdam UMC
Hilversum: Tergooi ziekenhuis
Harderwijk: St. Jansdal ziekenhuis

Het zwangerschapstraject

Week: 6-12

Intake, counseling, bloedafname en termijnecho

Je hebt een positieve test! Wellicht heb je er lang naar uit gekeken, maar misschien kwam het als donderslag bij heldere hemel. Dit is het moment om je bij ons aan te melden. Een eerste echo en intake zal direct voor je worden gepland.

De intake is jullie eerste kennismaking met de verloskundige. Tijdens dit gesprek brengen we jullie gezondheid uitgebreid in kaart, bespreken we de mogelijkheden van de verschillende testen, die inzicht geven in de gezondheid van jullie kindje, stellen we een zorgpad samen en geven we lab-formulieren mee. Regel na de termijnecho al de kraamzorg!

Week: 10-12

NIPT

Zwangeren die overwegen hun ongeboren kind te laten screenen op down-, edwards- en patausyndroom kunnen kiezen voor de niet-invasieve prenatale(tijdens de zwangerschap ) test (NIPT). De NIPT(niet-invasieve prenatale test ) kan ook een aanwijzing geven voor andere chromosoomafwijkingen bij het kind, in de placenta en heel soms bij de zwangere zelf (nevenbevindingen). De zwangere kiest zelf of zij nevenbevindingen wilt laten onderzoeken.

Meer informatie

Week: 12-20

Controles en 20-weken echo

Tijdens deze fase van je zwangerschap zul je mogelijk merken dat klachten zoals misselijkheid, braken en vermoeidheid beginnen af te nemen. Tijdens deze controles meten we je bloeddruk, bepalen we de groei van je buik, luisteren we naar het hartje van je kindje en volgen we het verloop van je gewicht.

Als jullie ervoor kiezen, zal tussen de 18 en 21 weken de belangrijke 20-weken echo plaatsvinden. Deze echo is een bijzondere mijlpaal waarbij jullie een uitgebreide blik krijgen op de ontwikkeling van jullie kindje.

Prenatale diagnostiek

Tijdens elke zwangerschap bestaat er een geringe kans dat het kindje een afwijking heeft. Met prenatale diagnostiek is het mogelijk om eventuele afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Om tot een diagnose te komen, wordt er eerst onderzoek verricht. Dit kan bijvoorbeeld een gedetailleerde echo zijn, maar ook een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie behoren tot de mogelijkheden.

Meer informatie

Week: 20-28

Controles, kinkhoestvaccinatie en bloedafname

Naarmate je zwangerschap vordert, zal je buik meer gaan groeien en zullen de zwangerschapsklachten vaak afnemen. Een bijzonder moment is dat jij en je partner de baby steeds vaker zullen voelen bewegen.

In deze fase kom je wat vaker op controle bij geboortecentrum Medi-Mere. Vanaf ongeveer de 27e tot 28e week kunnen we ook steeds duidelijker de ligging van je kindje in de buik bepalen.

Wij adviseren om vanaf de 22e week de kinkhoestvaccinatie te overwegen. Deze vaccinatie beschermt je baby direct vanaf de geboorte tegen kinkhoest, een ziekte die vooral voor jonge baby’s gevaarlijk kan zijn.

Voor partners die niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, is het belangrijk om niet te vergeten de erkenning van jullie kind te regelen. Dit zorgt ervoor dat de juridische ouderschap officieel wordt vastgelegd. Rond de 27e week van je zwangerschap zul je ook formulieren ontvangen voor de tweede en meestal laatste bloedafname.

Week: 28-37

Controles en voorbereiding bevalling

In het laatste deel van je zwangerschap houden we de groei van je baby en je bloeddruk nauwlettend in de gaten. Daarom zul je in deze periode vaker voor controle komen, ongeveer elke twee weken zie je ons op het spreekuur.

Als we tijdens een uitwendig onderzoek twijfelen over de groei van je baby, zullen we een extra echo doen, om alles goed te kunnen beoordelen.

We besteden ook aandacht aan het opstellen van een bevalplan. Hierin kun je jouw wensen en voorkeuren aangeven voor de bevalling. We informeren je uitgebreid over wat je kunt verwachten tijdens de bevalling en tijdens onze voorlichtingsavond. Dit is een waardevolle gelegenheid om meer te leren over de bevalling en antwoorden te krijgen op al je vragen.

Jullie ontvangen in deze periode het kraampakket, met daarin alles wat nodig is voor de verzorging van moeder en kind direct na de geboorte.

Week: 37-42

Controles en de bevalling

Deze laatste weken zijn vooral bedoeld om te rusten en je mentaal voor te bereiden op de komst van jullie kindje. Een belangrijke tip voor deze periode is een koffertje klaar te hebben staan met de belangrijkste spulletjes.

Tijdens de controles nemen we de laatste informatie en eventuele vragen door. Vanaf nu zien we jullie wekelijks tot aan de bevalling, om zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van jullie situatie en welzijn. Mocht de baby rond de 41 weken nog niet gearriveerd zijn, zullen we samen bespreken hoe we de bevalling eventueel op gang kunnen helpen. Indien nodig plannen we dan ook een consult bij de gynaecoloog.

Deze fase van nauwe opvolging en voorbereiding is cruciaal om jullie zo goed mogelijk te ondersteunen bij de komst van jullie baby. Bij Geboortecentrum Medi-Mere zijn we er om jullie door deze laatste stappen heen te begeleiden, met de zorg en aandacht die jullie nodig hebben.